wtorek, 19 lutego 2013

Orzeźwiająca sałatka a'la grecka

Informacje wstępne

orzeźwiająca sałatka a'la grecka z ogórkiem, pomidorami, sałatą i serem fetaPrezentowana sałatka jest szybkim i smacznym daniem, które można serwować zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i podczas imprezy. Sałatka jest mokra dla tego także świetnie sprawdzi się przy okazji grilla, gdzie wysmażone mięcho odetchnie z ulgą spoczywając na talerzu otulone warzywno-serową przyjemnością :) Sałatka podawana solo dobrze prezentuje się w towarzystwie grzanek, czy bagietek, okraszonych masłem czosnkowym.

Czas przygotowania

do 0,5 [h]

Składniki

  • 2 dłuższe, świeże ogórki
  • 3 pomidory
  • nieduża sałata lodowa
  • ser feta 200 [g]
  • sos grecki lub włoski do sałatek
  • oliwa z oliwek (3 łyżki stołowe)
  • woda (3 łyżki stołowe)

Narzędzia

  • miska do wymieszania produktów
  • łyżki do mieszania sałatek
  • szklanka / pojemnik do rozrobienia sosu

Sposób przygotowania

  1. Ogórki obrać ze skórki, pociąć w kostkę i wrzucić do miski.
  2. Pomidory rozkroić na połowy, usunąć twarde gniazda, pociąć w kostki. Dodać do miski.
  3. Sałatę rozdzielić na liście, umyć je pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w  kwadraty/prostokąty. Dodać do miski.
  4. Ser feta pociąć w kostki i dodać do miski.
  5. Przygotować sos (zawartość torebki wsypać do szklanki i dodać po 3 łyżki stołowe: wody i oliwy z oliwek oraz wymieszać) i polać nim zawartość miski.
  6. Dobrze wymieszać wszystkie składniki.
  7. Dla efektu przygotować grzanki natarte czosnkiem, posmarowane masłem czosnkowym lub odgrzać w piekarniku gotową bagietkę z masłem czosnkowym :)
  8. Serwować.
Smacznego!
Załoga Tasaka i Łyżki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz