Informacje wstępne
Prezentowana sałatka jest szybkim i smacznym daniem, które można serwować zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i podczas imprezy. Sałatka jest mokra dla tego także świetnie sprawdzi się przy okazji grilla, gdzie wysmażone mięcho odetchnie z ulgą spoczywając na talerzu otulone warzywno-serową przyjemnością :) Sałatka podawana solo dobrze prezentuje się w towarzystwie grzanek, czy bagietek, okraszonych masłem czosnkowym.Czas przygotowania
do 0,5 [h]Składniki
- 2 dłuższe, świeże ogórki
- 3 pomidory
- nieduża sałata lodowa
- ser feta 200 [g]
- sos grecki lub włoski do sałatek
- oliwa z oliwek (3 łyżki stołowe)
- woda (3 łyżki stołowe)
Narzędzia
- miska do wymieszania produktów
- łyżki do mieszania sałatek
- szklanka / pojemnik do rozrobienia sosu
Sposób przygotowania
- Ogórki obrać ze skórki, pociąć w kostkę i wrzucić do miski.
- Pomidory rozkroić na połowy, usunąć twarde gniazda, pociąć w kostki. Dodać do miski.
- Sałatę rozdzielić na liście, umyć je pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w kwadraty/prostokąty. Dodać do miski.
- Ser feta pociąć w kostki i dodać do miski.
- Przygotować sos (zawartość torebki wsypać do szklanki i dodać po 3 łyżki stołowe: wody i oliwy z oliwek oraz wymieszać) i polać nim zawartość miski.
- Dobrze wymieszać wszystkie składniki.
- Dla efektu przygotować grzanki natarte czosnkiem, posmarowane masłem czosnkowym lub odgrzać w piekarniku gotową bagietkę z masłem czosnkowym :)
- Serwować.
Załoga Tasaka i Łyżki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz