niedziela, 17 lutego 2013

Kruche ciasto z jabłkami i kruszonką

Informacje wstępne

kruche ciasto z jablkami i kruszonka
Prezentowane kruche ciasto z jabłkami i kruszonką to prosty w wykonaniu smakołyk. Z pewnością spowoduje uśmiech zadowolenia na ustach Twojej rodziny i gości. Przygotowanie jest proste, zaś w wykonaniu ciasta nie ma żadnej filozofii. Ot dobre ciacho które przygotujesz w ciągu dwóch godzin. Przepis otrzymaliśmy od koleżanki, jednak został poddany drobnej modyfikacji i po tym jak wyszedł zostanie zapamiętany jak poniżej.

Czas przygotowania

około 2 [h]

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru + ekstra do dekoracji
  • 4 jajka duże lub 5 małych [z kurczęcia :) ]
  • 2 łyżki śmietany (12%) lub kefiru
  • szczypta soli
  • 1 kostka margaryny (kasia / palma)
  • 5 dużych jabłek
  • cynamon sypki w ilości wg. uznania :)

Narzędzia

  • blacha 36x26 [cm]
  • miski: do wyrobienia ciasta i zrobienia piany z białek
  • tarka do owoców
  • mikser

Sposób przygotowania

  1. 2 jajka rozdzielić na żółtka i białka.
  2. Z pominięciem rozdzielonych białek, jabłek i cynamonu połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagnieść z nich ciasto.
  3. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki.
  4. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć jej spód połową ciasta (wyklejanka).
  5. Ciasto pokryć obranymi ze skórki i startymi na grubych oczkach jabłkami, które należy posypać cynamonem.
  6. Do schłodzonych wcześniej białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę.
  7. Pokryć jabłka pianą.
  8. Z pozostałej części ciasta ułożyć kruszonkę (szczypiąc lub rozrywając kawałki jak kto woli).
  9. Piec przez 45-50 [min] w piekarniku rozgrzanym do 180 [C]. Grzałka górna i dolna, bez termoobiegu, środkowy poziom dla blachy.
  10. Po wyjęciu i ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.
  11. Serwować.

Smacznego!

załoga Tasaka i Łyżki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz