Informacje wstępne
Czas przygotowania
około 2 [h]Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru pudru + ekstra do dekoracji
- 4 jajka duże lub 5 małych [z kurczęcia :) ]
- 2 łyżki śmietany (12%) lub kefiru
- szczypta soli
- 1 kostka margaryny (kasia / palma)
- 5 dużych jabłek
- cynamon sypki w ilości wg. uznania :)
Narzędzia
- blacha 36x26 [cm]
- miski: do wyrobienia ciasta i zrobienia piany z białek
- tarka do owoców
- mikser
Sposób przygotowania
- 2 jajka rozdzielić na żółtka i białka.
- Z pominięciem rozdzielonych białek, jabłek i cynamonu połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagnieść z nich ciasto.
- Ciasto odstawić na godzinę do lodówki.
- Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć jej spód połową ciasta (wyklejanka).
- Ciasto pokryć obranymi ze skórki i startymi na grubych oczkach jabłkami, które należy posypać cynamonem.
- Do schłodzonych wcześniej białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę.
- Pokryć jabłka pianą.
- Z pozostałej części ciasta ułożyć kruszonkę (szczypiąc lub rozrywając kawałki jak kto woli).
- Piec przez 45-50 [min] w piekarniku rozgrzanym do 180 [C]. Grzałka górna i dolna, bez termoobiegu, środkowy poziom dla blachy.
- Po wyjęciu i ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.
- Serwować.
Smacznego!
załoga Tasaka i Łyżki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz