Informacje wstępne
Proponowana w tym przepisie pizza powstała na prędce podczas cotygodniowego przeglądu lodówki w poszukiwaniu zasobów do wykonania czegoś jadalnego w rozsądnym czasie. Uzyskany wynik był więcej niż zadowalający, zatem zgodnie z polityką Tasaka i Łyżki - wart dodania do listy sprawdzonych przepisów. Ciasto pizzy jest smaczne i średnio wysokie. Ze składników przepisu można wykonać dwie sztuki na blaszce o średnicy 32 [cm]. Oczywiście możliwa jest modyfikacja "wsadu" warzywno-owocowego, zaś sam przepis może stanowić po prostu odniesienie dla własnych fantazji. Ze składników podanych w przepisie otrzymasz dwie pizze.Czas przygotowania
około 1[h],przy założeniu, że poszczególne etapy robi się w "między czasie"
Składniki
- 500 [g] mąki typ 500
- 40 [g] świeżych drożdży
- 250 [ml] ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- papryka czerwona
- 200 [g] sera zółtego do starcia
- 300-400 [g] pieczarek
- mała cebula
- bazylia - przyprawa
- oregano - przyprawa
- mały koncentrat pomidorowy
- masło
- szynka
Narzędzia
- patelnia o podsmażenia cebuli i pieczarek
- blacha do pizzy 32 [cm]
- miska do zagniecenia ciasta
- miska/rondel do rozrobienia drożdży
- wałek do rozwałkowania ciasta
Sposób przygotowania
- Pieczarki umyć, oczyścić i pociąć na cienkie plastry.
- Połowę cebuli pociąć na plastry i podsmażyć na maśle.
- Dodać pieczarki i dalej podsmażać, aż puszczą wodę, zmiękną i ściemnieją.
- Odsączyć wodę z pieczarek.
- Drożdże, cukier i 4 łyżki mąki rozprowadzić w ciepłej wodzie i odstawić na 20 [min] pod przykryciem w ciepłym miejscu.
- Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć wodą, dodać odważne ilości bazylii, oregano i wymieszać aby uzyskać sos.
- Drożdżową papkę wlać do reszty mąki, dodać oliwę oraz sól i zagnieść ciasto.
- Ciasto rozdzielić na połowy i każdą rozwałkować do formatu blachy.
- Rozwałkowane ciasto, wysmarowane od spodu mąką, ułożyć na blaszce.
- Ciasto posmarować obficie sosem.
- Ułożyć szynkę, pociętą w paski paprykę, dodać pieczarki i posypać obficie startym serem.
- Zapiekać w temperaturze 200 [C] przez 20 [min].
- Serwować!
Możliwości zmian
Prezentowany przepis stanowi jedynie bazę do własnych eksperymentów. Ciasto można pokryć dowolną kombinacją dodatków. Świetnie sprawdza się: kukurydza, ananas, kiełbasa, kiełki bambusa, gyros, szpinak czy co tam chcecie. Ważne jest by nie było za ciężko i zbyt mokro :)Smacznego!
Załoga Tasaka i Łyżki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz