poniedziałek, 25 lutego 2013

Smaczna, szybka i prosta pizza

Informacje wstępne

smaczna szybka i prosta pizza z pieczarkam iserem i warzywami
Proponowana w tym przepisie pizza powstała na prędce podczas cotygodniowego przeglądu lodówki w poszukiwaniu zasobów do wykonania czegoś jadalnego w rozsądnym czasie. Uzyskany wynik był więcej niż zadowalający, zatem zgodnie z polityką Tasaka i Łyżki - wart dodania do listy sprawdzonych przepisów. Ciasto pizzy jest smaczne i średnio wysokie. Ze składników przepisu można wykonać dwie sztuki na blaszce o średnicy 32 [cm]. Oczywiście możliwa jest modyfikacja "wsadu" warzywno-owocowego, zaś sam przepis może stanowić po prostu odniesienie dla własnych fantazji. Ze składników podanych w przepisie otrzymasz dwie pizze.

Czas przygotowania

około 1[h],
przy założeniu, że poszczególne etapy robi się w "między czasie"

Składniki

  • 500 [g] mąki typ 500
  • 40 [g] świeżych drożdży
  • 250 [ml] ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • papryka czerwona
  • 200 [g] sera zółtego do starcia
  • 300-400 [g] pieczarek
  • mała cebula
  • bazylia - przyprawa
  • oregano - przyprawa
  • mały koncentrat pomidorowy
  • masło
  • szynka

Narzędzia

  • patelnia o podsmażenia cebuli i pieczarek
  • blacha do pizzy 32 [cm]
  • miska do zagniecenia ciasta
  • miska/rondel do rozrobienia drożdży
  • wałek do rozwałkowania ciasta

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki umyć, oczyścić i pociąć na cienkie plastry.
  2. Połowę cebuli pociąć na plastry i podsmażyć na maśle.
  3. Dodać pieczarki i dalej podsmażać, aż puszczą wodę, zmiękną i ściemnieją.
  4. Odsączyć wodę z pieczarek.
  5. Drożdże, cukier i 4 łyżki mąki rozprowadzić w ciepłej wodzie i odstawić na 20 [min] pod przykryciem w ciepłym miejscu.
  6. Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć wodą, dodać odważne ilości bazylii, oregano i wymieszać aby uzyskać sos.
  7. Drożdżową papkę wlać do reszty mąki, dodać oliwę oraz sól i zagnieść ciasto.
  8. Ciasto rozdzielić na połowy i każdą rozwałkować do formatu blachy.
  9. Rozwałkowane ciasto, wysmarowane od spodu mąką, ułożyć na blaszce.
  10. Ciasto posmarować obficie sosem.
  11. Ułożyć szynkę, pociętą w paski paprykę, dodać pieczarki i posypać obficie startym serem.
  12. Zapiekać w temperaturze 200 [C] przez 20 [min].
  13. Serwować!

Możliwości zmian

Prezentowany przepis stanowi jedynie bazę do własnych eksperymentów. Ciasto można pokryć dowolną kombinacją dodatków. Świetnie sprawdza się: kukurydza, ananas, kiełbasa, kiełki bambusa, gyros, szpinak czy co tam chcecie. Ważne jest by nie było za ciężko i zbyt mokro :)

Smacznego!
Załoga Tasaka i Łyżki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz