Informacje wstępne
Poniższy przepis jest próbą zarejestrowania smaku z młodości. Potrawa, nosząca obiegowo nazwę fasolki po bretońsku, nie jest taką jaką zwykło się zamawiać w restauracji. Jest bardziej wodnista, uwolniona od wędzonki i o charakterystycznym pomidorowym smaku. Mimo słusznej ilości fasoli dobrze przyprawiona świetnie smakuje z chlebem okraszonym masłem, zaś wszelkiego rodzaju słoiki ze sklepowych półek całkowicie przy niej wymiękają. Polecamy ten przepis zwłaszcza tym, którzy chcą poeksperymentować i spróbować czegoś nowego. Z pewnością przepis docenią amatorzy "rzadszych" kompozycji :)Czas przygotowania
1[h]Składniki
- 250[g] fasoli Jaś średni/mały,
- 1 duża cebula,
- 1 długa kiełbasa zwyczajna,
- 2 liście laurowe,
- 0,5[l] przecieru pomidorowego,
- papryka słodka (3 łyżeczki),
- papryka ostra (1/2 łyżeczki),
- mąka (1 łyżka),
- sól,
- pieprz,
- woda,
- margaryna
Narzędzia
- garnek,
- patelnia,
- deska do krojenia
Sposób przygotowania
- Na noc pozostawić do moczenia w garnku, umytą wcześniej, fasolę. Moczenie przeprowadzić w takiej ilości wody, by jej lustro sięgało 100% wyżej niż sama fasola.
- Następnego dnia gotować fasolę pod przykryciem (w wodzie z nocy) z pokrojoną w kostkę cebulą, aż do miękkości fasoli. Fasola ma być miękka, jednak nie rozpadająca się. Takie al dente.
- Podczas gotowania dolać 2x po 1 kubku zimnej wody.
- Gdy fasola jest już miękka (nie rozgotowana) dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i 2 liście laurowe.
- Dodać sól i pieprz do smaku.
- Dodać zasmażkę i przegotować. (zasmażka: na rozgrzaną margarynę wsypać pełną, lecz nie kopczastą, łyżkę mąki i podsmażyć na złoty kolor)
- Dodać przecier pomidorowy, słodką i ostrą paprykę.
- Serwować!
Możliwości zmian
Zmiany dotyczące tej potrawy to przede wszystkim możliwość jej zagęszczenia poprzez: zwiększenie ilości zasmażki, przepołowienie kilku/nastu ziren fasoli, której mączka zagęści danie po przegotowaniu. Dla lubiących wędzoną nutę w talerzu można dodać wędzonki razem z kiełbasą. Wreszcie ilość przecieru może być modyfikowana wedle upodobań.
Załoga Tasaka i Łyżki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz