środa, 29 maja 2013

Lekka i szybka fasolka a'la po bretońsku

Informacje wstępne

lekka i szybka fasolka a'la po bretonsku
Poniższy przepis jest próbą zarejestrowania smaku z młodości. Potrawa, nosząca obiegowo nazwę fasolki po bretońsku, nie jest taką jaką zwykło się zamawiać w restauracji. Jest bardziej wodnista, uwolniona od wędzonki i o charakterystycznym pomidorowym smaku. Mimo słusznej ilości fasoli dobrze przyprawiona świetnie smakuje z chlebem okraszonym masłem, zaś wszelkiego rodzaju słoiki ze sklepowych półek całkowicie przy niej wymiękają. Polecamy ten przepis zwłaszcza tym, którzy chcą poeksperymentować i spróbować czegoś nowego. Z pewnością przepis docenią amatorzy "rzadszych" kompozycji :)

Czas przygotowania

 1[h]

Składniki

  • 250[g] fasoli Jaś średni/mały,
  • 1 duża cebula,
  • 1 długa kiełbasa zwyczajna,
  • 2 liście laurowe,
  • 0,5[l] przecieru pomidorowego,
  • papryka słodka (3 łyżeczki),
  • papryka ostra (1/2 łyżeczki),
  • mąka (1 łyżka),
  • sól,
  • pieprz,
  • woda,
  • margaryna

Narzędzia

  • garnek,
  • patelnia,
  • deska do krojenia

Sposób przygotowania

  1.  Na noc pozostawić do moczenia w garnku, umytą wcześniej, fasolę. Moczenie przeprowadzić w takiej ilości wody, by jej lustro sięgało 100% wyżej niż sama fasola.
  2. Następnego dnia gotować fasolę pod przykryciem (w wodzie z nocy) z pokrojoną w kostkę cebulą, aż do miękkości fasoli. Fasola ma być miękka, jednak nie rozpadająca się. Takie al dente.
  3. Podczas gotowania dolać 2x po 1 kubku zimnej wody. 
  4. Gdy fasola jest już miękka (nie rozgotowana) dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i 2 liście laurowe.
  5. Dodać sól i pieprz do smaku.
  6. Dodać zasmażkę i przegotować. (zasmażka: na rozgrzaną margarynę wsypać pełną, lecz nie kopczastą, łyżkę mąki i podsmażyć na złoty kolor)
  7. Dodać przecier pomidorowy, słodką i ostrą paprykę.
  8. Serwować!

Możliwości zmian

Zmiany dotyczące tej potrawy to przede wszystkim możliwość jej zagęszczenia poprzez: zwiększenie ilości zasmażki, przepołowienie kilku/nastu ziren fasoli, której mączka zagęści danie po przegotowaniu. Dla lubiących wędzoną nutę w talerzu można dodać wędzonki razem z kiełbasą. Wreszcie ilość przecieru może być modyfikowana wedle upodobań.
Załoga Tasaka i Łyżki

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz