niedziela, 17 marca 2013

Danie chińskie z kurczakiem, orzechami i imbirem

Informacje wstępne

proste danie chińskie z kurczakiem, imbirem i orzechamiPrezentowany przepis powstał w celu urozmaicenia repertuaru jadła chińskiego, które od czasu do czasu gości na stole Załogi. Nie jest to może szczyt naszych możliwości, ani też potrawa wzorcowa, jednak jej smak powinni docenić smakosze potraw na pozór prostych i szybkich. Cechą wyróżniającą danie jest zastosowanie imbiru w towarzystwie orzechów ziemnych, które nadają potrawie charakterystyczny smak. Danie smakuje wybornie z białym winem.

Czas przygotowania

1 - 1,5[h]

Składniki

  • 1 mała cebulka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • mały kawałek imbiru (powiedzmy 3[cm]),
  • średniej wielkości podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 papryka czerwona,
  • ok. 50 [g] orzechów ziemnych nie solonych,
  • 250 [g]  makaronu spaghetti,
  • 3 łyżki sosu sojowego (Tao-Tao),
  • olej (np. z pestek winogron),
  • sól,
  • pieprz,
  • kurkuma

Narzędzia

  • deska do sprawienia kury :) ,
  • garnek do zagotowania makaronu,
  • durszlak,
  • patelnia (do przygotowania sosu z mięsem),
  • wok

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować wg. przepisu, aby był al dente i podsmażyć lekko w woku z małą ilością sosu sojowego, lub oleju.
  2. Drobno pokrojone: imbir, czosnek i cebulę podsmażyć krótko w patelni na oleju.
  3. Dodać oczyszczonego i pociętego w kostki fileta i dalej podsmażać aż mięso zbieleje.
  4. Dodać paprykę pociętą w kostkę lub paseczki i podsmażać dalej.
  5. Dodać orzechy i jeszcze trochę podsmażyć mieszając zawartość patelni.
  6. Gdy papryka zmięknie dodać sos sojowy, sól i pieprz (do smaku), kurkumę i całość wymieszać.
  7. Wcześniej ugotowany makaron okrasić sosem.
  8. Serwować!

Możliwości zmian

Makaron (europejski) z powodzeniem można wymienić na ryż lub makaron chiński.
W oryginale potrawa zawierała orzechy nerkowca i obok sosu sojowego (2 łyżki) proponowano 1 łyżkę oleju sezamowego.
Przed podaniem całość można posypać szczypiorkiem.
Na upartego całość można przygotować z woku, i wymieszać z makaronem/ryżem.

Smacznego!

Załoga Tasaka i Łyżki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz